We staan nog maar aan het begin van de explosie van NFT-mogelijkheden, maar wat houdt het allemaal in?
NFT is een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten. Alles wat digitaal is wordt daarmee een soort onvervangbaar digitaal kunstwerk. Dat leidt tot interessante, wonderlijke ontwikkelingen. Waarom betaalt iemand 81 miljoen euro voor een ‘digitaal plaatje’?
Hoe de NFT-hype ontstond
De hype rondom NFT bestaat al veel langer, maar op 11 maart 2021 was de gekte compleet. Kunstenaar Beeple verkocht via veilinghuis Christie’s zijn digitale verzamelwerk “Everydays: the First 5000 Days” voor de lieve som van 69 miljoen dollar.
Een NFT-kunstwerk waar de artiest meer dan 13 jaar aan heeft gewerkt.
Het is het eerste NFT-werk dat werd verkocht door een traditioneel veilinghuis. Een week later werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey als NFT verkocht voor ruim 2,9 miljoen dollar.
Een set van 107 cartoon-apen van de NFT-serie “Bored Ape Yacht Club” is in de herfst van 2021 verkocht voor $24,4 miljoen verkocht in een online verkoop bij veilinghuis Sotheby’s.En zo ging het verder….
Wat is NFT?
Een NFT is een Non-Fungible Token: een niet- inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendoms certificaat.
Dit certificaat kan de kunstenaar digitaal creëren en koppelen aan een digitaal object (zoals een afbeelding) en dat registreert men vervolgens in een blockchain (een openbare database).
Deze registratie is daarnaast ook gekoppeld aan zijn/haar eigen digitale crypto – portemonnee.
Omdat je in deze digitale portemonnee een digitale sleutel hebt (die hoort bij die specifieke NFT) kan men bewijzen dat de NFT zijn/haar eigendom is.
De rest van de wereld kan ook zien dat ze de eigenaar zijn, omdat de registratie van de NFT in de openbare blockchain staat. Mensen kunnen dat zien, maar niemand kan die registratie wijzigen.
Een NFT is een certificaat waar een unieke ID in staat
NFT: een certificaat met een unieke ID
Vertalen we bovenstaande complexe tekst naar de fysieke wereld dan heb jij een eigendomscertificaat die in een glazen kluis ligt waarvan alleen jij de sleutel hebt.
Omdat jij de sleutel hebt is het glashelder dat jij de eigenaar bent. Omdat de kluis van glas is kan iedereen zien wat erin ligt en weet iedereen dat jij de eigenaar bent.
Kortom: Een NFT is een certificaat waar een unieke ID in staat, een link naar een digitaal object, plus een handtekening van de maker.
Het is je eigen, uniek bewijs van authenticiteit en herkomst: je weet zeker dat jij de NFT bezit en niet iemand anders.
Je weet zeker dat jij de NFT bezit en niet iemand anders.
Voor de volledigheid: Een NFT is niet een afbeelding, MP3 of video. Een NFT verwijst naar het bestand dat ergens op het internet staat.
Een NFT is dus een pointer naar een extern bestand. In het certificaat staat die verwijzing inclusief de verwijzing naar de eigenaar.
NFT-technologie creëert een nieuw waardesysteem
Met behulp van NFT-technologie kan iemand zich dus een afbeelding, een mp3, een video en dergelijke ‘toe-eigenen’.
En wanneer er een collectieve overeenstemming is van wat dat ‘bezit’ betekent, kan ook schaarste ontstaan en daarmee de prijs worden opgedreven.
Zo werkt immers de economische wet van vraag en aanbod. Digitale objecten worden dus iets waard omdat je er maar een ‘NFT exemplaar’ van hebt.
NFT-technologie verandert dat ingrijpend
en creëert dus een nieuw waardesysteem.
Het hele NFT-concept is bijzonder, omdat het technisch altijd een enorme uitdaging was om schaarste in het digitale domein te creëren.
In de digitale wereld kun je immers met het grootste gemak zaken kopiëren, vermenigvuldigen en delen.
NFT-technologie verandert dat ingrijpend en creëert dus een nieuw waardesysteem.
Een waardesysteem waarbij er zelfs, met goedkeuring van de maker, nieuwe creatieve opties ontstaan wanneer de maker de exclusieve licentie op het auteursrechtelijk werk mee verkoopt.
Kopers van de NFT krijgen dus een digitaal certificaat,
een handtekening, de aandacht en de zegen van de maker.
Een digitaal certificaat
Kopers van de NFT krijgen dus een digitaal certificaat, een handtekening, de aandacht en de zegen van de maker. Zoals je vroeger een gesigneerd exemplaar van een lp of cd kon bezitten en verkopen, zo is dat nu digitaal.
En zoals bekend zijn er soms astronomische bedragen betaald voor gesigneerde exemplaren.
Met de koop van de NFT bezit je overigens niet vanzelfsprekend het copyright. Vertaald naar de lp- of cd-metafoor: je mag de liedjes wel thuis afspelen, maar niet onder eigen beheer uitbrengen of anderszins verspreiden.
Crypto-currency en crypto-art
NFT wordt vaak in verband gebracht met crypto-currency, maar het heeft met bijvoorbeeld de eigenschappen van een Bitcoin niet veel te maken.
Een Bitcoin is juist wél onderling inwisselbaar en vervangbaar. Het is immers wenselijk en noodzakelijk voor valuta dat er een vrije uitwisseling mogelijk is tussen munten, digitaal of niet.
Kort gezegd: of ik nou Bitcoin nummer 856.354 of Bitcoin 976.453 in mijn bezit heb, dat verandert niks aan de waarde ervan. Bij een NFT is dat anders.
Een NFT kan een dure digitale basketbal video zijn, een video van de verbranding van een Banksy schilderij, een relatief waardeloze digitale tekening, een ‘Bored Ape’ of het eerste twitter bericht ter wereld.
NFT’s zijn dus verschillend. Een CryptoPunk plaatje kun je niet omwisselen voor een CryptoKitties plaatje. Het is een appel met een peer vergelijken.
Is NFT de nieuwe Bitcoin?
Bij crypto valuta gaat het meer om financiële mogelijkheden (Bitcoin, Ethereum) en bij NFT’s om ‘digitale kunst’. Om rijk te worden met NFT’s moet je je dus ook verdiepen in wat digitale kunst bijvoorbeeld is. En hoe ‘men’ dat beoordeelt.
Conclusie over NFT
NFT-technologie zou van een afstand beschouwd kunnen worden als een opleving voor de digitale kunsten, maar het is meer dan dat.
NFT-technologie is een manier om eigenaarschap te kunnen koppelen aan digitale objecten. Alles wat je kunt digitaliseren wordt daarmee een soort onvervangbaar digitaal kunstwerk.
Enthousiastelingen wijzen erop dat het met deze technologie mogelijk wordt om eigenaarschap naar het internet te brengen en daarmee ‘een nieuw waardesysteem voor op het internet’ te creëren.
Dat is een uitzonderlijk interessante constatering met flink wat consequenties. Álles op het internet kan dan immers worden beschouwd als een onvervangbaar digitaal kunstwerk.
We staan nog maar aan het begin van de explosie van NFT-mogelijkheden. Vast staat wel dat beroemdheden, artiesten, muzikanten en bedrijven de waarde van hun producten, diensten, creaties en (online) populariteit gaan omzetten naar NFT’s en daarmee dus financiële waarde gaan creëren.
LEES MEER over de NFT’s van GIG-OS in bijvoorbeeld deze blog.
Blog delen
Vind je deze post waardevol? Leuk als je deze blog wilt delen!
Zo kun je ook de mensen om jou heen inspireren tot (nog) meer Succes & Geluk en Financiële Vrijheid!
Reacties, vragen of suggesties?
Deel jouw reactie hieronder.
En heb je vragen, suggesties of een interessant onderwerp waarover je graag in de toekomst een blog zou willen lezen?
Laat het weten!