Succes ontstaat wanneer voorbereiding en kans samenkomen. Maar hoe belangrijk is teamwork? Kan je het wel alleen of is teamwork en samenspel de sleutel tot het bereiken van individueel succes?

Afgelopen zondag was de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking. Twee mooie televisie weken vol sport. De wedstrijden van het schaatsen en shorttrack waren mijn favoriete sporten om te kijken.

En wat waren er bizarre andere sporten zoals al die kunsten met de ski’s en het kunstschaaten. Ongelooflijk wat ze er allemaal mee kunnen!

Tijdens de Olympische Spelen komt er van alles samen. Het is hét ultieme sport event. Omdat er zoveel waarde aan wordt gehecht, lopen emoties vaak hoog op bij de sporters en begeleiders. Het is een bijzonder kijkje in de werelden van de topsporters.

Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes in topsport

Een langebaan schaatser lijkt een individuele sporter, maar dat is het niet. Het is altijd teamwork. Wint de sporter een Gouden Medaille dan heeft in feite het team ook de medaille gewonnen.

Ja zij zetten uiteindelijk de prestatie neer, maar het is de achterban die even hard langs de baan alle voorbereidingen treffen, de spanning voelen en even hard mee juichen als de medaille behaald is. Zonder tegenstander geen wedstrijd, en zonder team geen victory.

Kortom, een topsporter heeft een team om zich heen en werkt met trainers, voedingscoaches, fitness trainers, en mental coaches. Alles om voor te bereiden op een zo goed mogelijk succes te kunnen creëren in de wedstrijden.

Om succes te behalen met een wedstrijd moet van alles kloppen om de juiste omstandigheden, vitaliteit, balans en mindset te hebben. Is dat er niet, dan wordt het vooral een wedstrijd tegen zichzelf.

Teamwork versus verlies

Hoe ontstaat succes? Dat is wanneer voorbereiding en kans samenkomen.

Is de juiste fysieke voorbereiding gedaan, dan komt het vooral aan op het mentale vlak. GELOOF je erin dat je dat succes zult behalen, geloof je dat je Goud waard bent.

Er waren een aantal mooie voorbeelden hoe het samenkomen van die voorbereiding en teamwork in zijn werking gaat.

Zo had je het Shorttrack damesteam. Je zag aan de hele groepsdynamiek, de woorden die zij spraken en de interactie en afstemming tot elkaar, dat zij geloofden in dat ze succes zouden gaan behalen. Er was een cohesie, een geloof en visie, en vooral veel plezier! Wat de sleutel is tot succes.

Succes geef je door

Er was shorttrackster Suzanne Schulting, die zichzelf ziet als een grote winnaar en dat ook keer op keer bewezen had. Al tijdens WK’s en nu ook tijdens de Olympische Spelen.

Daar trokken de teamleden zich aan op, ze namen het als voorbeeld en voelden daardoor een vertrouwen. Het bracht hen zelf naar een hoger level. Je zag het vertrouwen in henzelf met de wedstrijd groeien. Al doende leer je en al doende krijg je dus steeds meer vertrouwen dat je het kan.

En er was die rots in de branding, de coach Jeroen Otter, die een enorm positieve invloed en uitstraling had. Naar zijn teams, maar ook naar buiten toe.

Kortom; alles viel samen en alles en iedereen bracht elkaar naar prestaties waar ze van hadden gedroomd.

De andere zijde

Dan waren er de schaatsteams van de dames- en de heren van de ploegenachtervolging.
Op het moment dat je de schaatsers er over hoort spreken en vervolgens de bondscoach Jan Coopmans, wordt het al snel duidelijk dat er geen overwinnings-vibe hangt.

Er is geen samenwerking, het op elkaar inspelen is net boven het vriespunt en er is weinig plezier. En als je de bondscoach hoorde spreken, voelde je je meteen gedeprimeerd.

Geen basis voor succes en niet bepaald een inspirerende manier van coachen. Daar zou ik in ieder geval niet harder door gaan schaatsen. Als je als coach een energielevel van min 10 uitstraalt, dan zal het met een onderlinge positieve team cohesie ook niet echt lekker zitten.

Teamwork brengt naar hogere hoogtes

Zo blijkt, winnen doe je met elkaar. Je brengt elkaar naar hogere hoogtes, je versterkt elkaar, en maakt elkaar scherp. En de groepsenergie kan elkaar maken of breken. Het is het samenwerken en op elkaar afstemmen wat de flow creëert. Hoe meer je met elkaar als team verbonden bent, hoe meer je met elkaar zult bereiken.

Want winnen doe je niet alleen!

Positieve groetjes, Margo

Blog delen

Vind je deze post waardevol? Leuk als je deze blog wilt delen!

Zo kun je ook de mensen om jou heen inspireren tot (nog) meer Succes & Geluk en Financiële Vrijheid!

Reacties, vragen of suggesties?

Deel jouw reactie hieronder.
En heb je vragen, suggesties of een interessant onderwerp waarover je graag in de toekomst een blog zou willen lezen?

Laat het weten!

Laat een reactie achter